Termékek Menü
0
Ön itt jár: > >

GY.I.K.

Miért támogatja az én mikrobiológiai eredetű gélem a jó bélflórát?

Hogyan tudnánk enyhén savas környezetet biztosítani a vékonybélben?

Hogyan kell a bélflóránkat karban tartani?

Hogyan készül a Mikrorostos Gél? És lehet-e fejleszteni, továbbfejleszteni?

Mit tegyünk, ha nem eszünk elég rostos ételt?

A Mikrorostos Gél mellé kell-e szedni probiotikumokat?

Azt el kell mondanom, mint biofizikuskutató, miért vetettem magam az élő gélek tanulmányozásába?

Miért javítja a közérzetünket a Mikrorostos Gél fogyasztása?

Hogyan óvjuk a bélflóránkat?

Miért a legjobb a Mikrorostos Gél a bélflóra regenerálására?

 

Miért támogatja az én mikrobiológiai eredetű gélem a jó bélflórát?

Nemcsak azért már állandó vízellátást biztosít a vastagbélben a rostok által kötött víz (primbiotikus hatás) hanem azért is, mert nem egy mesterségesen létrehozott „termék”, hanem egy természetes, élő mikrobiológiai teremtmények által létrehozott élő közeg, melynek az rH2-értéke 21, pH=4,5, vagyis enyhén savas és enyhén redukáló közeget ad a béltartalomnak. A „jó bélflóránknak” is ez az ideális közege.

A bakteriális eredetű Mikrorostos Gél két szempontból jó funkcionális táplálék: egyrészt, géles, tehát lassítja a víz és a cukor felszívódását, másrészt a Vincent-féle diagramban jó helyet foglal el az alacsony rH2- és pH-értékével, kompenzálja a rák és a vírusok magas rH2- és pH-igényét.

Az ecetsav baktériumoknak szerepe van az elsavasodással kapcsolatban. A találmányomat, a gélemet, szintén ecetsav baktériumok termelik.

A számunkra „jó” bélflóra mikrobái a vastagbél felszálló ágában szaporodnak, és a vékonybélből nem felszívódó cukrokat (oligoszaharidokat) fermentálják (eszik), a bél e szakaszán a béltartalomnak savas kémhatásúnak kell lennie. Különben nem tud szaporodni a „jó” bélflóra. (A vastagbél leszálló ágában található mikroorganizmusokat „rossz” bélflórának titulálják, az itt található rothasztó baktériumok lúgos kémhatású béltartalomban szaporodnak.)

A mikrorostos gél a termőtalajhoz hasonlóan jó abszorpciós képességekkel rendelkezik, a tápanyagokat, vizet és mikroorganizmusokat jól tárolja, és megfelelő kémhatást is biztosít a „jó” bélflóra kialakulásához.

Savas kémhatású, de nem árt, sőt, használ! Ahogy a termőtalaj életfontosságú közeget hoz létre a növényeknek, hasonló módon a mikrorostos gél is egy életfontosságú táptalajt hoz létre a „jó” bélflórának a vastagbél felszálló ágában és bélflóra helyreállításánál fontos szereppel bír. A mikrobiális gél olyan kötött vizes közeget alkot, melyben a tápanyagok és a víz utánpótlása egy sokrétű élő mikrobiális közösség kialakulását segíti. A sokrétű bélflóra nem engedi a candida egyeduralmát kifejlődni. (Amellett, még a gél a candida gomba által termelt alkoholt is elfogyasztja, fermentálja.)

A növények a termőtalajban gyökereznek, míg a bélflóra mikroorganizmusai a bélnyálkában és a rostok által kötött vízben, gélben táplálkoznak és  szaporodnak. Ez a primbiotikum, mint amilyen a Mikrorostos Gél is.

Mikor az első probiotikumokat is tartalmazó biogélemet elkészítettem, akkor nagyon büszkén mondtam, hogy a „biogél” 14-féle probiotikumot tartalmaz. Erre azért voltam büszke, mert az volt már akkor is a meggyőződésem, hogy minél többféle probiotikumot tudunk a kipusztult bélflóra helyére táplálni, annál jobb lesz a hatás. A teljes bélflórát 500-600 féle mikroorganizmus alkotja, ha antibiotikum kúrán veszünk részt, akkor ez a szám drasztikusan lecsökkenhet. Minél kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a bélflóra annál sérülékenyebb a vastagbélben lévő biológiai egyensúly és így maga az immunrendszer is. A Candidáról már szóltam, ott is akkor van a gond, ha Candida albicans egyeduralkodóvá válik. Egyébként ez a gombafajta normális összetevője a bélfóránknak, sok esetben hasznos.

A Mikrorostos Gélben is vannak probiotikus összetevők, de ezeknek a száma olyan kevés, hogy a kimondottan probiotikumokhoz képest elenyésző mennyiségben tartalmaz mikroorganizmusokat. Az előnye viszont a tisztán probiotikumokkal szemben, hogy állandóan, folytonosan szedhető, tiszta, mellékesen probiotikumokat is tartalmazó, élelmiszer! Az általam kifejlesztett Mikrorostos Gél egy élő, teljes ökoszisztéma, mert a probiotikumok mellett még pre- és primbiotikumokat is tartalmaz.

Hogyan tudnánk enyhén savas környezetet biztosítani a vékonybélben?

Az általam feltalált mikrorostos gél egy élő mikrobiológiai teremtmények által létrehozott élő közeg, melynek az rH2-értéke 21, pH=4,5 mellett, vagyis enyhén savas és enyhén redukáló közeget ad a béltartalomnak. Ez a közeg ideális környezetet ad a vastagbél felszálló ágában székelő „jó” bélflórának, ennek számos előnye van, amelyeket már máshol részleteztünk. De a finom rostokkal és a rostokhoz hozzákötött vizes közeg kis szigeteket alkotnak a béltartalomban. Ezek a szigetek továbbviszik a savas kémhatást. Így a vékonybélben uralkodó lúgos kémhatást ezekben a szigetekben savas kémhatás váltja. Miért lehet ez bizonyos esetekben jó? Mert a hasmenést okozó (általában coli baktériumok) a lúgos környezetben tudnak proliferálódni, a savas gél szigetek pedig akadályt teremthetnek a gyors elszaporodásnak.

Sokáig magam sem értettem, hogy miként lehetséges az, hogy a gél segít a szoruláson és ugyanakkor a hasmenésen is. A gél más- más tulajdonsága okozza az ellentétes hatást. A szoruláson azért segíthet, mert vizet visz a vízhiányos székletbe, a hasmenést pedig azért állíthatja meg, mert a kémhatásával akadályozza a hasmenést okozó baktériumok szaporodását.

A gél nem csodaszer, önmagában nem elég a problémáink helyreállításában. Csak egy mankó! (Ne higgyünk a csodaszerekben!)

A növényi rostok a legfőbb élelmi rostforrásunk. A növényi rostok viszont nem egyformán kötik magukhoz a vizet. A bélflórának a rostok által megkötött víz a legfontosabb szükséglet az életben maradáshoz, a regenerálódáshoz. Ahogy a növények sem fejlődhetnek víz nélkül, ugyanúgy a bélflóra egysejtűi sem. Magában a béltartalomban kell a kellő mennyiségű víz, ezt csak a rostok tudják biztosítani. Ha nem lenne a béltartalomban elég víz, akkor a bélflóra fejlődéséhez a szervezetünktől kellene elvonni vizet. Ez külön munka lenne a bélflórának és veszteség a szervezetünknek. A rostok által kötött vízben állandó vízellátásban és védettségben szaporodhatnak a bélflóra élőlényei. Ezt neveztem el primbiotikus hatásnak, mivel az élet elsődleges (primer) feltétele a víz, a rostok által kötött víz ezt az elsődleges feltételt biztosítja a bélflóra fejlődésének és regenerálódásának, különösen a nagy vízveszteséggel járó hasmenések után.

A primbiotikum, dr.Hummel Zoltán felfedezése, benne van mindenegyes géljében. A primbiotikum,al kapcsolatban kihangsúlyozza azt is, hogy az élelmi rostoknak elsősorban nem a béltartalom tömegnövelése a legfontosabb szerepe, hanem a béltartalomban lévő víz megtartása.

Mivel vízmegkötésben a mikrobiológiai eredetű rostok a legjobbak, ezért a legjobb bélflóra- regenerálók a mikrorostokat tartalmazó gélek.

Hogyan kell a bélflóránkat karban tartani?

Kellő mennyiségű rostos táplálékot fogyasszunk. A rostok kötik meg a vizet a béltartalmunkban és ebben a nyálkás géles közegben képesek a bélflóránk baktériumai és egyéb jótékony egysejtűi szaporodni, vagyis erőtől duzzadó egészséges bélflóránk csak így lehet. Mivel a rostos táplálkozásban is hiányt szenvedünk, az étrendi rostokat is pótolni kell. A rostpótlásban és a rosthoz kötött vízmennyiségben viszont egyedülálló a mikrorostos gél. Ennél a gélnél nincs jobb alap a bélflóra szaporodásához.

A bélbolyhok határfelületéhez közeli történésekre kell koncentrálni a figyelmünket, ha az egészségünk egyik legfontosabb feltételét meg akarjuk érteni. Itt a három főszereplő: a bélflóra, a bélnyálkahártya és a bélbolyhokon belül lévő nyirok- illetve érrendszeri kapillárisok.

Hogyan készül a Mikrorostos Gél? És lehet-e fejleszteni, továbbfejleszteni?

A gélt a legegyszerűbb formájában 1997-ben fedeztem fel, elneveztem akkor az első szériámat, az első fejlesztésemet: Primbiotic Gélnek, mert abban a pillanatban arra jöttem rá, hogy a nagy víztartalma miatt a bélflóra legjobb vízellátója lesz a vastagbélben. A Gél fermentáció eredménye, az első gélem a „primbiotic” kétszeres fermentáció eredménye volt. Aztán arra jöttem rá, hogy a gélnek a különböző mikroorganizmusai különböző körülményeket szeretnek. Ha azt szeretném, hogy a gélt alkotó többi mikroorganizmus is jól fejlődjön a gélben, akkor többször kell változtatnom a fermentáció körülményeit és többféle egészséges mikroorganizmus, többféle anyagcsere-termékével fogja „megajándékozni” a Gélt. A jelenlegi Mikrorostos Gél már tízszeres megszakított fermentáció eredménye. A legújabb fejlesztésnél azt tűztem ki célul, hogy azon baktériumok számát növeljem a Gélben, amelyek olyan enzimeket és egyéb anyagokat termelnek, amelyek csökkentik a gyulladást. A gyulladás egyik kellemetlen hatását okozzák a hisztaminok. A hisztamint nagyon egyszerű érzékelni, mert viszketést okoz.

Rájöttem, hogy nem igazán ismerjük és értjük a bennünk lévő bélflóra jelentőségét. Annyit már tudunk róla, hogy az antibiotikum kúrák után fontos helyrehozni, mert a hiányos bélflóra sok betegség felbukkanásával járhat. Tudjuk, hogy az immunrendszerünk helyes működésének nélkülözhetetlen társa az egészséges bélflóra. Azt már kevesen tudják a bélflóráról, hogy kész vitamingyárként működik bennünk. Azt is kevesen tudják a bélflóráról, hogy az ételeinkben és italainkban található ásványi sók és nyomelemek nagy része felszívhatatlan állapotban számunkra. A bélflóra gyárában történnek olyan átalakulások, amelyek által felszívhatóvá válnak az ásványi sók és nyomelemek. Azt talán sokan tudják, hogy a gyógyszergyárakban például a C-vitamint nagy tömegű baktériumokkal állítják el, majd megtisztítják tőlük és utána tablettázzák. Ezt hívják biotechnológiának.

A vastagbelünkben székelő bélflóra egy igazi biotechnológiai üzem, annyiféle erjesztéses feldolgozása történik a béltartalomnak, ahányféle mikroba alkotja a bélflóránkat.

Ha egészséges a bélflóránk, akkor a vastagbelünkben legalább 600 féle jótékony mikroba él és várja a számára kedvező pillanatot, mikor számára kedvező ételösszetevő érkezik a vastagbélbe. A nyálka elkeveredik az ételeinkkel, minden ételösszetevőhöz közelre kerül, majd abból a számára kedvezőt elkezdi fogyasztani és szaporodik, és megemésztve az eredeti összetevőt, nekünk kedvező és felszívható vitaminokat és egyéb anyagokat nyújt át, amelyeket mi a saját hasznunkra felhasználunk. Ugyanez történik a méreganyagok feldolgozásánál is. A számunkra kedvezőtlent számunkra kedvezővé alakítja. Hogyan lehet, hogy a számunkra kedvező esetek fordulnak elő bennünk? Ez a több millióéves evolúció hozadéka. Azok az egyedek maradtak fenn, azok lettek túlélők, akikben a számukra jótékony mikrobákkal felhalmozott bélflóra telepedett meg. Akikben nem kedvező mikroorganizmusok szaporodtak el azok nem kerültek a túlélők közé. Ma is így működik, akiben nem jótékony mikrobák szaporodnak el, azok betegekké válnak, és, ha az immunrendszerük nem győzi le a támadást, akkor nem lesznek túlélők.

Tehát hasonlóan működik a bélflóra méregtelenítése, mint a szennyvíz- és szeméttelep méregtelenítése: jótékony mikroorganizmusok fermentációjával, biotechnológiával.

Mit tegyünk, ha nem eszünk elég rostos ételt?

Fogyasszunk rostpótlót! A legjobb rostpótló a mikrobiológiai eredetű Mikrorostos Gél, mivel a gélben lévő cellulóz rostok vékonyabbak, és sokkal több vizet tudnak megkötni, mint a növényi eredetű rostok.

Mikor a Mikrorostos Gélt először kipróbáltuk néhány természetgyógyász barátommal, az elsők között a böjttáborok lakóinak a tapasztalatai gyűltek egybe. A beszámolóik szerint egyértelműen elviselhetőbb volt a kevesebb kalória bevitele. Nem volt olyan erős éhségérzetük! A böjttáborokban elsősorban a méregtelenítés a cél, és ezzel a céllal próbálták ki a gélemet. Mintegy váratlan hozadék, az elviselhetőbb éhezés is jelentkezett a gél tisztító, méregtelenítő hatása mellett. (Később az is kiderült a gélemről, hogy a bélflóra regenerálásánál is fontos segítség.) Azt ajánlom a böjtölőknek és a fogyni vágyóknak, hogy mikor éhséget éreznek, ne kezdjenek el enni, hanem helyette vegyenek be egy kanálnyi Mikrorostos Gélt, elmúlik egy időre az éhségérzete és még kalóriát sem vett magához.

Ez egy ideig nagyobb gél fogyasztást jelent, de a később gél nélkül is ritkábban leszünk éhesek, a szervezetünk rááll az alacsonyabb kalória-bevitelre. Ha megszoktuk már ezt az állapotot, akkor arra vigyázzunk, hogy ne térjünk vissza sokat evéshez, szokjuk meg azt, hogy most már mindig kevesebbet eszünk, mert nekünk az is elég. Ha ezt az állapotot néhány évre fenn tudjuk tartani, akkor nem lesz kedvünk többet sokat enni, és örökre megtarthatjuk a normál súlyunkat. De ennél többet is kapunk cserébe: egészséges, hosszú életet fogunk élni!

A Mikrorostos Gél mellé kell-e szedni probiotikumokat?

A bélflórára nézve különösen az antibiotikumos kezelések veszélyesek. Megtizedelik a bélflóránk mikroorganizmusait. Ezért sokan ellenzik az antibiotikumos kezeléseket, inkább alternatív megoldásokat keresnek. De sajnos vannak olyan súlyosabb fertőzések, amikor nem használnak az alternatív megoldások, hogy egy súlyosabb esetet elkerüljenek, nincs mese, be kell vetni valamilyen antibiotikumot.

Ez után jönnek a kérdések felém, hogy miként állítsam helyre a bélflórámat? Kell-e szedni valamilyen probiotikumot a Mikrorostos Gél mellé?

Számtalanszor leírtam, hogy a kereskedelemben kapható probiotikumokat csak korlátozottan, nagyon rövid ideig lehet alkalmazni! Miért? Két fontos oka van. Egyrészt a probiotikumokat tartalmazó termékek 99%-a csak tejcukrokat bontó mikroorganizmusokat tartalmaznak. Ez az anyatejet fogyasztó bébik és a sok tejet fogyasztó nagyobb gyerekek és felnőttek esetében segít helyreállítani a tejcukrokat bontó bélflóra-összetevőket. De! A kevés tejet fogyasztó vegyes étrenden élő gyermekeknek és felnőtteknek ez nem sokat segít.

Másodsorban, az egészséges bélflórában több száz mikroorganizmus él. Őket mi segíti abban, hogy megerősödjenek? Minél több mikroba él és virul a bélflóra tagjaként az emésztőrendszerünkben, annál egészségesebbek vagyunk annál jobb az immunrendszerünk. A ”Virágozzon száz virág!” Elvnek kell érvényesülnie a bélflóra esetében is. Ha a réten egyszer sárga gyermekláncfű, máskor csak piros pipacs virágzik, az szép látvány egy hétig, mondjuk, de nem szeretnénk látni tovább azt, hogy a többi virág ne nyíljon ki később.

Most, hogy hosszú szárazság volt a rétek úgy tűntek, mintha meghaltak volna, csak a kiszáradt sárgás-barna fű és kórók látszottak. Szomorú látvány volt, de néhány napos eső után kezdtek újra kizöldülni és eleven élőként mutatkozni. Ugyanaz van a bélflóra esetében is, mint a növényeknél. Először vizet kell kapniuk, hogy feléledjenek. Ne gondoljuk, hogy az antibiotikum kúra teljesen kipusztítja a bélflóra minden mikrobáját. Rengeteg apró redő van a bélcsatorna falában, ahol átvészelik a gyógyszer kúra pusztításait. Ugyanúgy, mint a réten is, a sok apró gödröcskében, meg tudnak bújni a túlélők. Ha Mikrorostos Gélt fogyasztunk az antibiotikum kúra után, akkor ez olyan a bélflórának, mint az eső a kiszáradt rétnek. Látványosan beindul az élet a túlélőkben.

A Mikrorostos Gél vizet ad a megtizedelt bélflóra maradványoknak és kellő mennyiségű táplálékul szolgáló oligoszaharidokkal is ellátja őket. Az összes cukrokat bontó, számunkra „jó bélflórát” alkotó mikrobát (a rét valamennyi virágát) táplálja és ellátja megfelelő mennyiségű vízzel. Vagyis, ha teljes bélflórát akarunk, úgymint száz virágot a réten, akkor nem kell probiotikum a Mikrorostos Gél mellé. Nem kell a gyermekláncfű és a pipacs egyszínű sokasága. Várjunk 4-6 hetet és a Mikrorostos Gél megteszi a hatását, virágozni fog száz virág!

Összefoglalva: a bélflóra helyreállításánál nem szükséges a Mikrorostos Gél mellett probiotikumokat fogyasztani. Csak türelemmel öntözzük a rétünket!

Kísérleteket végezve a Mikrorostos Géllel a következőkre jöttem rá. A gélben lévő rostok, hogy összefüggő rosthálózatot alkossanak, pozitív töltésű fémionokat igényelnek. Ha csak desztillált vizet használtam a gél hígítására, akkor a gélben megszűntek a rostok közötti keresztkötések és nem alkotott térhálós gélt. A gél abszorpciós képessége nagyon lecsökkent. Nem tudta az anyagokat úgy magában tartani.

Tehát, ha csak desztillált vizet használunk a salaktalanítás folyamán, akkor az előbbi fejezetben tárgyalt salakanyag megkötése a vékonybélben lévő rostoknak is lecsökken, és így majd visszaszívódhatnak a véráramba a bélből.

Láthatjuk milyen egyszerű az örök fiatalság titka, csak három dologra kell odafigyelnünk: igyunk „tiszta forrásból” alacsony ásványi só tartalmú vizet (ne ásványvizet), rendszeresen eddzük a testünket és együnk rostos ételeket!

Azt el kell mondanom, mint biofizikuskutató, miért vetettem magam az élő gélek tanulmányozásába?

Az élő gélekben csaknem duplája a hidrogénkötéseknek, amelyek a vízmolekulákat összetartja, mint a folyékony vízben. Ha két molekulát egy kötés összeköt, akkor egymáshoz képest rezegni (és forogni) tudnak, ha nem köti össze őket semmi kötés, akkor ütköznek egymással, így közvetítik egymásnak az energiájukat. A hidrogénkötés, ami a vízmolekulák közötti kötést jelenheti relatíve nagyon gyenge kötések. Minél gyengébb egy kötés, annál könnyebben, annál kisebb energiával gerjeszthető. Viszont, ha sok könnyen gerjeszthető rezgés van a rendszerben, akkor rengeteg összeadott energiát képes felvenni és tárolni magában.

Az élő gélben majdnem minden vízmolekula két hidrogénkötéssel kötődik a szomszédos vízmolekulához. A gyenge kötések mentén nagyon sok alacsony rezgésszámú, kis kvantumenergiájú, könnyen gerjeszthető rezgés adja össze piciny energiáját, viszont ha elég sokan vannak, az összes energia nagy lehet.

Viszont ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a vízmolekulákban a negatív és a pozitív elektromos töltés középpontja nem esik egybe, vagyis van nekik egy negatív és egy pozitív töltésű pólusuk. Ha egy ilyen kettős pólussal rendelkező molekula rezeg, akkor elektromágneses hullámokat gerjeszt maga körül. Ez a kibocsájtott elektromos hullám gerjesztheti hasonló rezgésre egy tőle távol lévő másik vízmolekulát. Ezt hívják rezonanciának. Olyan, mint mikor egy pezsgőspoharat megkoccintunk, akkor a közelében lévő egyik zongorahúr megszólal, mert képes ugyanazt a rezgést felvenni, mint a pohár. (De itt a hanghullámok a közvetítők, nem az elektromágneses hullámok.)

A Mikrorostos Gél kutatásánál a következő észrevételt tettem. A gél egy többszörös fermentálás eredményeként jön létre. A fermentálást egy szervezetbarát 10-12 mikroba törzsből álló mikrobaközösség végzi, és több hétig tart a fermentálások sorozata. Egyes törzsek a fermentálási folyamat bizonyos szakaszában található meg a fermentátumban. Amikor bizonyos törzsek aktívak, akkor a többi törzs kimutathatatlan. Mikor viszont eljön az „ő idejük”, akkor a megelőzőek tűnnek el.

Tehát egy mikroba törzs, ha megfelelő a közeg, akkor a láthatatlanságból előbújik, és elkezd szaporodni.

Ültessük át ezt a megfigyelést a bélflóra esetére! Ha antibiotikumos és egyéb gyógyszeres kezelés következtében „megtépázódik” a bélflóránk, akkor úgy kell újra „feléleszteni”, hogy kedvező környezetet hozunk létre a vastagbélben. Mivel a Mikrorostos Gél kiváló alapot ad a szaharolízist végző mikrobáknak, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy először gélt fogyasszon, majd utána vegyen be probiotikumokat. De elég ezt egy vagy két napig bevenniük, mert a probiotikumok úgyis elszaporodnak a nekik kedvező gél „talajon”.

A Mikrorostos Gél egy rostpótló funkcionális élelmiszer. Mint ilyen, minden olyan előnnyel jár a fogyasztása, amely egyéb rostban gazdag élelmiszernél felfedezhető.

A magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- bél-betegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. Javul a glikémiás és inzulin érzékenység a cukorbetegekben és a normál egyedekben. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- bélbetegségek esetében: reflux, nyombélfekély, diverticulitis, székrekedés és aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősítik az immunrendszert.

A Mikrorostos Gél találmányomat a piacra történő bevezetésénél csak arra szántam, hogy legyen egy természetes rost-tisztítója a bélcsatornának. Nagy szerencsém volt, mert a gélem savas kémhatású, sok gyomorban elkezdődő puffadást is megakadályozott a savassága révén. Ezért sok, puffadástól szenvedő fogyasztónál bizalmat kapott. Később kiderült, hogy nemcsak rostpótló béltisztítónak, nemcsak puffadáscsökkentőnek, hanem bélflóra regenerálására is kiváló. Egy elméleti felfedezés, ami a nagy víztartalmú rostos gélek nagy megkötő kapacitásának köszönhetően a legjobb béltisztítónak mutatkozott elméletileg, a gyakorlatban, a fogyasztás során számos egyéb előny felismeréséhez vezetett.

Ne feledjük! A „Lúgosítás” egy elmélet, azt gondolták, hogy a szöveteink elsavasodásának megakadályozására hasznos lesz. A gyakorlat ezt nem bizonyítja, sőt, a savasságtól való félelem egyre több emésztési panasz okozója. Az egészségtudományban rengeteg elmélet született már, és rengeteg elméletről derült ki, hogy téves. Mind „kukába” kerültek! Így jár a többi is.

Kérlek, ne igyál lúgos vizet! Inkább savasítsd az étkezés mellett elfogyasztott italaidat, például citrommal vagy Mikrorostos Géllel.

Miért javítja a közérzetünket a Mikrorostos Gél fogyasztása?

A Mikrorostos Gél lenyelve a bélcsatornában végig halad és vizet ad a rostjai közé „rejtett” vízből, a rövidebb és emészthető rostjaival ennivalót, prebiotikumot, biztosít az emésztőrendszerünk mikroorganizmusainak. A Mikrorostos Gél pH-ja enyhén savas és redoxpotenciál és a pH alapján számított redoxi tulajdonsága szerint: elektron leadó, antioxidáns. Mindezek következtében kimondhatjuk, hogy a Mikrorostos Gél ideális géles táptalaja a bélflóra mikroorganizmusainak.

A bélcsatornánkon belül milliárdnyi mikroorganizmus él és dolgozik azon, hogy mind nekik és mind nekünk jobb legyen. Hosszú evolúciós törzsfejlődés és egyéni életünk folyamán alakult ki a mikroorganizmusok azon közössége melyekkel mi barátságban élünk és egymást tápláljuk. Ezt a milliárdnyi egysejtűkből álló közösséget magyarul bélflórának nevezzük, angolul, gut microbiota, vagy microflora. Ezek a mikrobák támogatják a mi immunrendszerünket, segítenek megemészteni a táplálékainkat, úgyhogy vitaminokat állítanak elő, az ásványi anyagokat és mikroelemeket számunkra felszívható, szerves formába alakítják. Vagyis nélkülük nem is élhetnénk, mert alapvető nélkülözhetetlen anyagokhoz nem juthatnánk hozzá. Ha ezek az anyagok hiányoznának, rosszabbul éreznénk magunkat, betegebbek lennénk.

A jótékony bélflóra mikroorganizmusait nevezik még probiotikumoknak is. Bár ezt az elnevezést inkább termékek esetében használják. Vannak termékek, amelyekbe olyan mikroorganizmusokat, főleg tejből kitenyésztett, tejcukrot erjesztő baktériumokat raknak, amelyek barátságban vannak az egyéb, bélben élő, jótékony mikrobákkal.

A mi immunrendszerünkkel közvetlen kölcsönhatásban vannak a jótékony bélflóránk mikroorganizmusai. Több százezer év alatt kötöttek barátságot az immunrendszerünk immunanyagai és a jótékony bélbaktériumaink. Szinte együtt nőttek fel az evolúció során.  Kölcsönös előnyökkel járt az együttélésük. Az immunrendszerünk ellenanyagai a velünk szimbiózisban élő mikrobákat nem bántották, csak a velünk ellenséges patogén mikrobákat. A velünk jótékony mikrobák viszont nem ették el előlünk a mi táplálékainkat (igaz, mi sem az övéket). Tehát az immunrendszerünk úgy alakult az evolúció során, hogy a jótékony bélflórával erősítették egymást szinergiában.  Ha baj éri a bélflóránkat, akkor baj éri az immunrendszerünket, és így baj éri az egész testünket is. Érezni fogjuk, hogy rossz a közérzetünk. Vagyis a bélflóránkkal mi „együtt sírunk, és együtt nevetünk” kapcsolatban állunk.

Hogy mennyire komolyan veszi a tudomány a közös evolúciós fejlődést, az is mutatja, hogy a világ számos pontján indítottak „human microbiome” kutatási programokat. A „microbiome” szóösszetételt arra találták ki, hogy kollektív genomként vizsgálják a mi és a velünk életközösségben élő mikroorganizmusok örökítő anyagait, a génállományokat és azokban fellelhető kölcsönhatásokat.

Hogyan óvjuk a bélflóránkat?

Minél kevesebbszer forduljunk antibiotikumokhoz, mint a kezdődő betegségeink gyors elfojtójához! Minél kevesebbszer együnk tartósított élelmiszereket! Minél kevesebbszer együnk mesterséges élelmiszereket!

Mit tegyünk, ha regenerálni akarjuk a bélflóránkat?

Együnk több nyers zöldséget és gyümölcsöt! Nemcsak a rosttartalmuk miatt, de olyan pH és redoxpotenciálja, rH2-je van, olyan kémiai háttere van, amely főleg a jótékony bélflórát támogatja.

Miért a legjobb a Mikrorostos Gél a bélflóra regenerálására?

A Mikrorostos Gél egy jótékony, ennivaló gél. Egy jótékony, természetes mikrobiológiai közösség „terméke”. Ez a termék tisztít, rostot pótol, és ideális táptalajt nyújt a bélflórának. Ebben a jótékony gélben a patogén kórokozók nem szaporodnak, mert nekik nem kedvező a gél pH-ja, redoxpotenciálja, rH2-je. Több mikrobiológus úgy is megközelíti a patogén mikrobák kizárását, hogy a jótékony mikrobák olyan toxinokat, bacteroicineket, vagy szűkebb spektrumú antibiotikumokat bocsátanak ki magukból, amelyek gátlóak a patogén kórokozókkal szemben.